Hyvät jäsenet,

Maailmantilanne on väistämättä heijastunut Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran toimintaan. Uusi rautaesirippu erottaa meitä Viipurista. Sen murtuminen ei ole näköpiirissä ennen kuin Euroopassa vallitsee rauha, jonka ehdot ovat oikeudenmukaiset.

Kun fyysinen yhteys Viipuriin katkennut, katse kohdistuu yhä intensiivisemmin kaupungin muistamiseen ja sen monikerroksiseen historiaan. Myös kaupungin lähialueilta nyky-Suomessa on jännittävää etsiä Viipurin vaikutuksen jälkiä. Saimmekin viettää syyskuussa antoisan jäsenretken Haminan kulttuurikohteissa ja Virolahden maastossa. Tulevan vuoden kotimaan retken korvaa museokäynti ja kaupunkikävely Helsingissä, kun panoksia keskitetään vuoden huipennukseen, Jaakko Juteini -palkinnon julkistamiseen marraskuisessa Lempin päivän tapahtumassa. Seuraavan jäsenmatkan maamme rajojen ulkopuolelle seura järjestää VSKS:n perustamisen 180-vuotismerkkivuonna 2025. Silloin kohteena on Tartto ja sen yliopisto, josta käsin aikanaan – 1800-luvun alussa – hallinnoitiin niin Viipurin kuin muunkin niin kutsutun Vanhan Suomen koululaitosta.

Seuran julkaisutoimintaan kuuluu uutta. VSKS:n ylläpitämällä Wiipuri.fi-sivustolla avataan tulevan vuoden alussa kaksi pientä julkaisusarjaa ja kaksi osastoa. VSKS-tieto-sarjassa julkaistaan avoimesti tietokirjallisuutta, VSKS-dokumentit-sarjassa asiakirjoja ja käsikirjoituksia. Uusissa VSKS-muistot- ja VSKS-arviot -osastoissa puolestaan julkaistaan muistokirjoituksia ja kirja-arvioita. FT Ilkka Kuivalaisen artikkeli diasporaviipurilaisista yhdistyksistä aloittaa tietokirjallisuussarjan, dokumenttisarjan puolestaan opettaja Eija Kennerleyn (o.s. Laanti, 1920–1989) muistelmakäsikirjoitus, joka kuvaa erityisesti hänen lapsuus- ja nuoruusvuosiaan 1920–1930-luvun Viipurissa. Myös FT Tuomas Möttösen laatima, syksyllä julkaistu tietokanta Viipurin evakkoyrityksistä täydentyy. Lähetämme uusista julkaisuista ja portaalin uudistuksista lisätietoa alkutalvesta.

Seuran vuosikokous pidetään tiistaina 26.3.2024 klo 17 Helsingissä, Tieteiden talolla. Vuosikokousesitelmän pitää H.K. Riikonen otsikolla “Viipuri, Pariisi, Turku. Viipurilaiset kielen ja kirjallisuuden tutkijat Suomessa ja maailmalla“. Kutsut vuosikokoukseen lähetetään maaliskuun alkupuolella. 

Perinteisen tapaan jouluviestin mukaan on liitetty seuramme jäsenille osoitettu kutsu 7 januari -hyväntekeväisyystanssiaisiin Ritarihuoneella 20. tammikuuta. Sieltä jäsenillemme on varattu Wilken koulu -niminen pöytä. Toivomme runsasta osanottoa!

Rauhallista ja tunnelmallista joulua teille, hyvät Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran jäsenet!

Anu Koskivirta-Karonen
esimies

Tuula Rantala
sihteeri-tiedottaja