Arvoisat jäsenet,


Vuoden lyhyin päivä on tänään ja alamme kulkea kohti valoisampia aikoja. Taakse jääneen pimeän syksyn kohokohdaksi nousi seuran piirissä marraskuinen Eeva-Liisa Manner -teemainen Lempin päivän tilaisuus, joka katkaisi pitkän yleisötapahtumien tauon.

Vuonna 2021 on julkaistu ilahduttavan runsaasti Viipuria sivuavaa kirjallisuutta. Suurten kustantajien helmiin lukeutuvat esimerkiksi Yury Shikalovin tutkimus Markat, farkut ja sukkahousut – Laiton kauppa ja länsimuodin lumo Neuvostoliitossa (Gaudeamus), joka on kiinnostava analyysi neuvostoajan kulutuskulttuurista, Marja-Leena Tuurnan puhutteleva elämäkerta Eeva-Liisa Manner – Matka yli vaihtelevien äärten (Tammi) sekä Maria Lähteenmäen toimittama, Vuoden karjalaiseksi kirjaksi valittu Laatokka – Suurjärven kiehtova rantahistoria (SKS). Satoisan kirjavuoden kohokohtiin kuuluvat niin ikään Anna Kortelaisen puolifiktiivinen Uusi Viipuri (Gummerus), Miikka Kurrin ja Anne Tahvanaisen tietoteos Jalmari Lankinen, arkkitehti ja valokuvaaja Viipurista (Lappeenrannan museot) sekä Anna ja Jukka Soisalon-Soinisen tutkimus Mannerheim ja Puola (Readme), joista julkaistaan kirja-arviot Journal.fi-palvelussa lähipäivinä avattavassa VSKS:n toimitesarjan liitenumerossa.
Vuodenvaihteen tietämillä tulee tarjolle muutakin kiinnostavaa luettavaa: VSKS avaa Journal.fi- ja Wiipuri.fi-sivustoilla avoimen verkkoversion toimitteesta 23, Diasporan Viipuri – Muistojen kaupunki sotien jälkeen (toim. Satu Grünthal ja Kristiina Korjonen-Kuusipuro).

Muistamisen ja nostalgian teemoja käsittelee myös Wiipuri.fi-sivustolla loppukesästä julkaistu emeritusprofessori Reijo E. Heinosen teos Muistojen parantola – Halilan keuhkotautiparantola ja sen ylilääkäri Robert Elmgren (toim. Sanna Supponen). https://wiipuri.fi/kirjallisuus/muistojen-parantola-halilan-keuhkotautiparantola-ja-sen-ylilaakari-robert-elmgren/

Lisäksi Wiipuri.fi-sivustolla on hiljattain julkaistu uusi artikkeli VSKS:n 176-vuotisesta historiasta. Teksti on luettavissa seuraavasta linkistä: https://wiipuri.fi/tarinat/valistus-tieto-tiede-viipurin-suomalainen-kirjallisuusseura-aikojen-tuulissa-1845-2021/

Tulevan vuoden aikana valmistuu professori Pekka Suutarin toimittama toimite 24, Merikarjala: Suomenlahden rannikon kulttuurinen kohtauspaikka. Hyvin etenee myös toimite 25, Viipuri sodissa, jota kokoavat ja toimittavat dosentit Ville Kivimäki ja Tanja Vahtikari.

Toimitteeseen 23 päättyneen ”Viipuri, kulttuurin kaupunki” -kokonaisuuden valmistuttua on aika käynnistellä uutta kaunokirjallisuusteemaista pienoissarjaa. Sen ensimmäistä osaa kaavaillaan ilmestyväksi VSKS:n perustamisen 180-vuotismerkkivuotena 2025. Muita tulevien toimitteiden teemoja ovat esimerkiksi urheilu sekä esihistoria ja keskiaika.

Viipurissakin tapahtuu: Seura on käynnistänyt yhteistyössä Viipuri-yhdistyksen hautausmaajaoston (entinen Pro Sorvalin hautausmaa) hankkeen kirjankerääjä Matti Pohdon hautakiven kopion rakennuttamiseksi Viipuriin Lepolan (Ristimäen) hautausmaalle. Aloitteen hautakiven rakennuttamiseksi teki seuran jäsen, tietokirjailija Eeva Tammi. Hankkeen rahoittajia ovat VSKS:n ohella Viipuri-säätiö; tukea haetaan myös Teollisuuden ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaukselta.

Matti Pohdon alkuperäinen hautakivi on siirretty Viipurista Helsinkiin vuonna 1988 ja sijoitettu Kansalliskirjaston puistikkoon. Hautakiven kopion piirustukset on laatinut arkkitehti Per-Mauritz Ålander, joka on myös suunnitellut Ristimäen hautausmaalle jo sijoitetut Juho Lallukan ja Jaakko Juteinin hautamuistomerkit. Odotamme, että suomalaisten matkailijaryhmien olisi mahdollista vierailla näiden kolmen suomalaisen merkkihenkilön hautamuistomerkeillä Viipurissa viimeistään kesällä 2023.

Toivokaamme, että olosuhteet sallivat alkuvuodelle kaavaillut tapahtumat:

Tieteiden yö Töölössä järjestetään 20. tammikuuta Tieteiden talon väistötiloissa entisellä Kauppakorkeakoululla, os. Runeberginkatu 14–16. Arkkitehtien Hugo Harmia (1907–1952) ja Woldemar Baeckman (1911–1994) suunnittelema rakennus on alkuperäiseen ilmeeseensä peruskorjattuna nähtävyys jo itsessään. VSKS:lla on Töölön Tieteiden yön yhteydessä oma pöytänsä, jossa esitellään seuran toimintaa ja julkaisuja.

Seuran vuosikokous järjestetään samassa Tieteiden talon väistötilarakennuksessa 24. maaliskuuta klo 17. Tilanteen vaatiessa kokous toteutetaan etäjärjestelyin. Kokouksen jälkeen Etelä-Karjalan museon kuva-amanuenssi Miikka Kurri pitää esitelmän arkkitehti Jalmari Lankisen Viipurin-vuosista.

Sjunde januari -soaré: Föreningen 7:e januari on järjestämässä perinteisen hyväntekeväisyystapahtumansa Sjunde januari -soarén Ritarihuoneella 22. tammikuuta 2022. Järjestäjät ovat varanneet VSKS:n jäsenille tuttuun tapaan pöydän nimellä ”Wilken koulu”. Tilaisuus toteutetaan voimassa olevien viranomaisohjeistusten mukaisesti. Kutsu tapahtumaan: https://vsks.net/wp-content/uploads/2021/12/7januari_inbjudan_2021_fi.pdf

Tunnelmallista ja turvallista joulun aikaa teille ja läheisillenne, hyvät jäsenet!

Helsingissä, 21. joulukuuta 2021

Anu Koskivirta-Karonen

Anu Koskivirta-Karonen, esimies