Hyvät Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran jäsenet

Seuran perustamisen 175-vuotisjuhlavuosi lähestyy loppuaan. Siitäkin huolimatta, että maailmalta levinnyt pandemia esti merkkivuoden juhlallisuuksien viettämisen suunnitellulla tavalla, mahtui vuoteen monenlaisia kohokohtia.

Syksyn ilonaiheita oli seuran perustajajäsenen, maistraatinsihteeri ja valistuskirjailija Jaakko Juteinin hautamuistomerkin valmistuminen Viipuriin Ristimäen hautausmaalle haastavista oloista huolimatta. Rakennushanke toteutettiin yhteistyössä Jaakko Juteini -seuran ja Pro Sorvalin hautausmaa -yhdistyksen kanssa ja sen kustannuksista vastasi seuramme. Muistomerkin rakensi paikalleen venäläinen kiviliike Zhoga, ja rakennustyön etenemistä valvoi rajojen sulkeuduttua Alla Matvienko.

Arkkitehti Per-Mauritz Ålanderin suunnittelemaa muistomerkkiä esiteltiin Karjala-lehden etusivulla 26. marraskuuta. VSKS:n ylläpitämällä Wiipuri.fi-sivustolla on lisäksi julkistettu verkkotoimittaja Iisa Aaltosen tuottama videotarina Juteinin hautapaaden vaiheista. Videolla vanhan hautakiven löytymisestä ja uuden muistomerkin taiteellisesta ideasta kertovat hanketta vetänyt VSKS:n kunniaesimies Pentti Paavolainen sekä rovasti Leena Repo, jonka johtama Pro Sorvalin hautausmaa -yhdistyksen talkooryhmä löysi Juteinin alkuperäisen hautapaaden puolikkaan kesällä 2018.

Toivomme, että pääsemme vielä matkaamaan yhdessä Viipuriin tutustuaksemme muistomerkkiin vehreässä ympäristössään. Pandemiatilanne estää valitettavasti jäsenmatkan järjestämisen tulevan kesän aikana, mutta uskomme, että matka toteutuu viimeistään kesällä 2022. Tuolloin kaupungissa tarjoutuu runsaasti muutakin uutta nähtävää, sillä rajojen sulkeutumisen jälkeen esimerkiksi Tervaniemen ranta on kunnostettu ja kaupungin yleisilmettä muutoinkin kirkastettu. Kaupungin nykytilannetta on kuvannut esimerkiksi toimittaja Arja Paananen joulukuun 12. päivän Ilta-Sanomissa ilmestyneessä raportissaan ”Viipuri ikävöi suomalaisturistejaan”.

Seuran perustamisen 175-vuotismerkkivuoden teemaa Tieto, tiede, valistus toteutti Juteini-muistomerkin ohella ensimmäisen Jaakko Juteini -palkinnon luovuttaminen marraskuun 25. päivänä. Arvoltaan 10 000 euron suuruinen palkinto myönnettiin suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen ma. professorina toimivalle Janne Saarikivelle. Professori H. K. Riikosen, tohtori Eero Ojasen ja dosentti Anna Kuisminin muodostama palkintoraati perusteli Saarikiven palkitsemista muun muassa seuraavasti:

Janne Saarikivi on toiminnassaan osoittanut Jaakko Juteinille ominaista valistushenkisyyttä, vahvasti sisäistetyn oman ajattelun voimaa, terävää kieltä ja sanomisen rohkeutta. Saarikivi on monin tavoin puolustanut suomen kieltä kulttuurissamme, jossa englannin kieli valtaa yhä enemmän alaa. Hän on toiminut ns. pienten ja vähemmistökielten puolustajana globalisoituvassa maailmassa sekä korostanut monipuolisen kielitaidon merkitystä. Kieltä koskevia näkemyksiään hän on tuonut esille teoksessaan Suomen kieli ja mieli. Väitöskirjassaan Substrata Uralica. Studies on Finno-Ugrian Substrate in Northern Russian Dialects Saarikivi käsitteli kuolleiden suomalais-ugrilaisten kielten jälkiä venäjän kielen pohjoisissa murteissa ja kehitti kuolleiden kielten tutkimuksen menetelmiä.

Laaja-alaisena kirjoittajana Saarikivi on tehnyt sanoituksia Ultra Bra -yhtyeen lauluihin ja kirjoittanut kolumneja muun muassa Parnassoon ja Helsingin Sanomiin sekä Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmaan ja verkkosivuille. Hänet tunnetaan myös selkeäsanaisena ja mukaansatempaavana esiintyjänä. Hän on lisäksi puolustanut akateemista vapautta ja yliopiston autonomiaa.

Lämpimät onnittelut palkinnon saajalle!

VSKS:n hallitus on päättänyt luovuttaa 10 000 euron suuruisen Jaakko Juteini -palkinnon jatkossa noin kolmen vuoden välein. Kiitos palkinnon alkuperäisideasta kuuluu seuran jäsenelle ja entiselle sihteerille Ilkka Korhoselle.

Seuran yleisö- ja kutsuvierastapahtumat ovat tauolla tai niitä toteutetaan ainoastaan verkkovälitteisesti siihen saakka, kunnes terveysviranomaiset määrittävät kokoontumiset jälleen turvallisiksi. VSKS:n tulevan vuoden toiminnan teemana korostuukin sattuvasti diaspora eri muodoissaan. Hyvittääkseen puuttumaan jääviä aitoja kohtaamisia seuran hallitus on päättänyt luovuttaa maaliskuun lopulla ilmestyvän VSKS:n toimitteen 23 jäsenlahjana jokaiseen jäsenkotitalouteen. Antologian teemana on viipurilaisten diaspora ja venäläinen Viipuri, ja sen ovat koonneet ja toimittaneet dosentit Satu Grünthal ja Kristiina Korjonen-Kuusipuro. Diaspora-aihetta käsittelee myös syyskuun alun tutkimuspäivä, joka toteutettaneen kuluneen vuoden tavoin edelleen verkkoesitelmien sarjana.

Uskomme siihen, että jäsentapahtumia on jälleen mahdollista järjestää osallistujien terveyttä vaarantamatta viimeistään loppusyksystä 2021. Hallitus suunnitteleekin lämminhenkiseksi perinteeksi muodostuneesta marraskuisesta Lempin päivän tapahtumasta tavallista juhlavampaa jäsen- ja kutsuvierastilaisuutta kirjallisuuden ja musiikin parissa.

Viipurin historiallisen kaupunkikartaston alennuskampanja jatkuu vielä vuoden 2020 loppuun. Kartaston saa hintaan 39 euroa tarjouskoodilla VSKS-175 kustantajan verkkokirjakaupassa: http://www.atlasart.fi/verkkokauppa/kirjat/viipuri-historiallinen-kaupunkikartasto/

Toivotamme teille, hyvät seuran jäsenet läheisinenne, voimia ja terveyttä – ja ennen kaikkea rauhallista ja tunnelmallista joulun aikaa!

VSKS:n hallituksen puolesta, Anu Koskivirta, esimies