Hyvät VSKS:n jäsenet,

meillä Viipurin Suomalaisessa Kirjallisuusseurassa on hieno tilanne siksikin, että kuulumme niihin – ei niin moniin – karjalaistaustaisiin yhdistyksiin, joiden jäsenistö on karttunut enemmän kuin on luonnollinen poistuma. Se tarkoittaa, että seura voi luottavaisin mielin katsoa tulevaisuuteen ja kantaa eteenpäin ylisukupolvista vastuutaan nykyisillä muuttuvilla kulttuurin ja elämäntapojen kartoilla.

Tilannetta selkeytti erityisesti VSKS:n hyväksyminen TSV:n jäsenyyteen viime vuonna: tulevaisuus ja vakaat resurssit – kiitos edeltäjiemme – on näin voitu varata Viipuria ja sen lähialueita koskevan tutkimuksen käyttöön.  Humanistisen tutkimuksen resurssitarve on ollut aina huutava, joten seurana ilomme on voida tarjota tieteellinen julkaisu- ja keskustelufoorumi nuorten tutkijoiden käyttöön.  Seuran muut kuin tutkijajäsenet – jotka jatkossakin toivotetaan tervetulleiksi – taas muodostavat uuden ja ajanmukaisen tutkimuksen primäärin lukijakunnan, varsinaisen tiedeyhteisön reunamalla. Seuran kanavat, erityisesti wiipuri.fi -portaali huolehtii näiden näkökulmien löydettävyydestä ja takaa laadun. Tiedon popularisointi, joka myös on seuran nykyisiä tehtäviä, tarkoittaa kuitenkin muuta kuin populistien vihjailu, tuohtumus tai puolitotuudet. VSKS:n kaikki muukin julkaisutoiminta on aina ensin nauttinut teräviä ”faktabaarissa”. 

Yllä oleva kuulostaa manifestinomaiselta tilannekatsaukselta, mutta se seuraa viime kuukausien kokemuksista ja toimintaympäristön tarkkailusta. Palattuani sairaslomalta esimiehen tehtäviin syksyn alussa, ovat valitsemamme linja ja sen kantamat hedelmät alkaneet yhä enemmän vakuuttaa siitä, että olemme tehneet oikeita valintoja – ja tämä koskee niin periaatteita kuin ihmisiä.

Seuran hallituksen työskentelyssä merkittävän osan vie vuotuisen tapahtumakalenterin pyörittäminen. Samaan aikaan vuotuisten julkaisujen toimitustyö on intensiivistä ja vaatii pitkäjänteisyyttä, luovuutta ja tarkkuutta kuten aina tieteellinen toiminta. Silti se kiteytyy usein vain kirjan sivuille kondensoituneessa muodossaan ja on monille helposti näkymätöntä.  Näen yhä kirkkaammin, miten elämässä siunaukselliset asiat perustuvat aina tinkimättömään moraalin, luotettavuuteen ja keskinäiseen kunnioitukseen. Sellaisessa ilmapiirissä on esimiehenä ollut hienoa työskennellä. 

VSKS valmistautuu vuonna 2020 viettämään 175. juhlavuottaan: allekirjoitettiinhan seuran perustamiskirja 7.9. 1845, Viborgs Gymnasiumin opettajahuoneessa.

Juhlavuoden teemaksi on valittu: ”tieto, tiede, valistus” – ja se on nähtävissä oheisessa juhlavuoden logossa. Sanat viittaavat ajankohtaisiin tuntoihin: tällä asialla on jälleen syytä olla. Myös siihen, että teema-henkilömme on Jaakko Juteini (1781-1855), seuramme perustaja, Viipurin viisas, suuri tuntematon. Hänen monipuolista kirjallista ja tieteellistä työsarkaansa ei ole osattu sijoittaa kuin ohimeneväksi alkutahdiksi kansallisromantiikan sävyttämän kielifetisismin saralla.  – Kyse olikin valistusmiehestä, jolle kieli oli tiedon leviämisen väline ja suomen kieli sitä siksi, että juuri suomenkielinen oli se osa itäsuomalaista väestöä, joka piti saattaa tiedon piiriin, pois taikauskon ja kansan huijaamisen kurimuksista. Olihan se myös Juteinin äidinkieli. Päättyvän vuoden aikana on suunniteltu ja tilattu Juteinin hautamuistomerkin kunnostus, alkuperäiselle paikalleen Ristimäen hautausmaalla. Tätä on tehty yhteistyössä Jaakko Juteini -seuran ja Pro Sorvali -yhdistyksen kanssa, jolle kiven ja paikan löytämisestä kunnia kuuluukin.

VSKS:n Juhlavuoden ensi tahtina ovat Tieteiden yössä to 16.1.2020 klo 18.15-18.45 pidettävät tietoiskut Viipurin taide-elämästä 1920- ja 1930-luvuilla. Dosentti Johanna Laakkonen valottaa Viipurin elinvoimaista tanssikulttuuria otsikolla ’’Tyhmiä neitsyitä ja pieniä joutsenia’’. FT Anna Kortelainen puhuu Lempin päivälle nimensä antaneen Lempi Jääskeläisen Viipurista ja kysyy, miten Jääskeläisen historiallinen romaani muuttui naisviihteeksi. Tietoiskut pidetään Helsingissä, Tieteiden talolla, salissa 104 (1. krs), osoitteessa Kirkkokatu 6 ja tilaisuuden vetäjänä toimii allekirjoittanut.    

Tieteiden yöstä parin päivän päästä lauantaina, tammikuun 18. päivä viipurilaistaustainen hyväntekeväisyysyhdistys Föreningen 7 januari rf järjestää Helsingissä, Ritarihuoneella 7 januari -juhlan, johon seura perinteiseen tapaan osallistuu. VSKS:n jäsenille on varattu juhlaan illallispöytä nimellä Wilken koulu. Tapahtuman juhlapuheen aiheena on Viipurin hovioikeus, ja puheen pitää entinen hovioikeuden presidentti, oikeusneuvos Mikael Krogerus, joka on seuramme jäsen. Tanssiaisjuhlan illalliskortit maksavat 110 euroa (alle 18-vuotiailta 85 euroa), ja juhlaan ilmoittaudutaan viimeistään 10. tammikuuta. Ilmoittautumisohje löytyy tapahtuman kutsusta.

Juhlavuoden vuosikokous pidetään alustavien tietojen mukaan ma 30.3.2020, tarkempi kellonaika ja oheisohjelma varmistetaan myöhemmin. Seurahuoneen joutuessa remonttiin päätettiin vuosikokous järjestää Helsingissä, Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Sali 505).

Vuosikokouksessa julkistetaan myös Toimite 22, joka käsittelee Viipurin taidetta ja kulttuuria vuosina 1856–1944. Sen ovat toimittaneet Anna Ripatti ja Nuppu Koivisto.

Jaakko Juteini on juhlavuotemme teemahenkilö myös siksi, että seuran hallitus päätti perustaa joka kolmas vuosi jaettavan Jaakko Juteini -palkinnon. Se myönnetään henkilölle tai yhteisölle Juteinin henkisen perinnön vaalimisesta tieteen, taiteen tai kansanvalistuksen saralla.  Ajatuksen palkinnosta taisi esittää seuramme entinen sihteeri Ilkka Korhonen viime vuosikokouksessa. Kiitos visionäärisestä ajatuksesta.

Juteinin hautamuistomerkin kunnostus etenee myös kevään aikana ja sen vihkiminen tapahtuu hänen syntymäpäivänään 14.7.2020 Viipurissa.  Juhlavuoden kunniaksi Viipuriin järjestettävällä kaksipäiväisellä jäsenmatkalla osallistutaan muistomerkin vihkimistilaisuuteen. Viipurin kirjastossa järjestetään tuolloin myös Jaakko Juteini-seuran kanssa yhteistyössä Jaakko Juteini-seminaari. Muusta ohjelmasta ja matkan tarkemmista päivistä tiedotetaan tammikuussa.  

Tutkimuspäivä järjestetään poikkeuksellisesti jo elokuussa, perjantaina 7.8.2020. Aiheena on Viipurin arkkitehtuuri ja Uno Ullberg.  Ajankohdan muutos on sidoksissa Suomen Arkkitehtuurimuseossa järjestettävään Uno Ullberg -näyttelyyn, joka on avoinna huhtikuun 2020 lopusta elokuun 2020 loppupuolelle. Samassa yhteydessä ilmestyy museon ja Uno Ullberg -seuran kustantamana kokoelma artikkeleita Ullbergin monipuolisesta työstä.

Juhlavuosi huipentuu marraskuussa pidettävään seuran 175-juhlaillalliseen. Alustavien suunnitelmien mukaan se ynnä ohjelma nautittaisiin la 14.11.2020 Helsingissä, GLO Hotel Artin eli Vanhan Polin Jugend-salissa. Illan aikana julkistetaan myös erillisen palkintoraadin ehdottama Jaakko Juteini -palkinnon ensimmäinen saaja.

Hyvää joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta 2020!

Pentti Paavolainen
VSKS:n esimies