Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura: II Viipuri-tutkimuksen päivä

Jaakko Juteini – Viipurin viisas

keskiviikkona 7.9.2011, 9.30­­–17.00

Tieteiden talo (Kirkkokatu 2, Helsinki)

Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran II Viipuri-tutkimuksen päivä järjestetään 7.9.2011 teemalla ”Jaakko Juteini – Viipurin viisas”. Tutkimuspäivän aikana syvennytään Jaakko Juteinin (Jakob Judén 1781–1855) tuotantoon, hänen aikansa Viipuriin sekä tietysti kirjailijaan itseensä kuuden suomalaisen eri alan tutkijan alustuksen kautta. 230 vuotta heinäkuussa täyttävä suomalaisen kirjallisuuden uranuurtaja ja kulttuurin monivaikuttaja on nyt tutkimuksessa ajankohtainen, ja kiinnostus hänen elämäntyöhönsä on kiitettävästi herännyt monella saralla. Myös VSKS haluaa omalta osaltaan syventää kuvaa perustajäsenensä tuotannosta, elämäntyöstä ja persoonasta sekä lisätä virikkeitä Juteinin jatkuvaan tutkimiseen.

Päivän aikana julkistetaan myös uutta teknologiaa ja vanhinta suomenkielistä kirjallista kulttuuria yhdistävä sähkökirja: ”Jaakko Juteinin Kootut teokset”. VSKS:n vuonna 2009 julkaisema kiitosta saanut kaksiosaisena julkaistu teos tulee saataville sähkökirjana, jolla on myös hyvät hakuominaisuudet. Juteini-sähkökirja on ensiaskel Seuran lähivuosien tavoitteelle tuottaa verkkoon luettavaksi uutta Viipuri-aiheista tutkimusta sekä vanhoja vaikeasti saatavia julkaisuja, tietokirjoja, kaunokirjallisuutta ja muistelmia.

Päivän päätteeksi nähdään ensimmäinen suomenkielinen näytelmä, Juteinin “Pila pahoista hengistä”, josta Koeteatteri -niminen ryhmä on valmistanut Suomen kantaesityksen keväällä 2011 (ohjaus Metsälintu Pahkinen).

Tutkimuspaivän ohjelma

Lisätietoja Tutkimuspäivästä:
Tutkimuspäivän puheenjohtaja ja VSKS:n hallituksen jäsen Liisi Huhtala (liisihuhtala@gmail.com)
VSKS:n tiedottaja Sanna Supponen (sanna.supponen@helsinki.fi)

Categories: Tapahtumat