Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran ylläpitämällä Wiipuri.fi-sivustolla on julkaistu Viipurin evakkoyritykset -tietokanta, jonka avulla pääsee tutustumaan Viipurissa perustettuihin ja toimintaansa Suomen uusien rajojen sisällä jatkaneisiin yrityksiin. Yritysten yhteydessä on lyhyet kuvaukset yritysten historiasta.

Karjala oli taloudellisesti merkittävä alue, jonka menetys heikensi koko Suomen, erityisesti Itä-Suomen, talouden kehitystä. Suomen taloudelle ja kansainväliselle kaupalle oli satamakaupunki Viipurilla suuri merkitys. Alueen pakkoluovutuksen jälkeen karjalainen yrittäjyys on jatkunut Suomessa. Karjalaiset yrittäjät ovat luoneet vaurautta koko maahan. Erityisesti voidaan mainita Lahden kaupunki, jossa on ollut merkittävä karjalaisyrittäjien keskittymä.

Tietokanta sisältää tiedot kaikkiaan 79 yrityksestä. Eniten yrityksiä on Helsingistä (mm. Viipurin Leipä Oy, Viipurin Nopea Oy / Pikatoimisto Nopea ja Wiipurin Korsetti). Karjalaisten kaupungista Lahdesta on 14 yritystä (mm. Torkkelin paperi, Viipurilainen Kotileipomo ja Leipomotuote Oy / Lahden Nelo Oy). Yrityksiä on runsaasti myös mm. Kouvolasta, Lappeenrannasta ja Turusta. Tietokanta täydentyy jatkossa uusilla yrityksillä ja lisätiedoilla yrityksistä.

Tietokannan tiedot on kerännyt FT Tuomas Möttönen, joka valmistaa parhaillaan kirjaa evakkoyrittäjistä ja -yrityksistä. Möttönen on aikaisemin toimittanut kirjan Liikemiehiä ja hyväntekijöitä: luovutetun Karjalan talousvaikuttajat (Otava, 2019). Hänellä on juuri ilmestynyt uusi kokoomateos Tienraivaajia ja jälleenrakentajia: suomalaista yrityshistoriaa itsenäistymisestä jälleenrakentamiseen (Aviador Oy:n Momentum Kirjat 2023).

Pääset tutustumaan tietokantaan osoitteessa: https://wiipuri.fi/viipurissa-perustetut-evakkoyritykset/

Kuva: Katunäkymä Mustainveljestenkatua ylöspäin kauppatorin kulmalta. Edessä Karjaportinkatua. Vasemmalla Karjaportinkatu 17 (kauppatorin apteekki) oikealla Karjaportinkatu 15 (Sofia Zweygbergin kangaskauppa). 1900-luku. WAY. C5a7. (CC BY 4.0). Karjaportinkadun rakennuksesta voi löytää lisää tietoa VirtuaaliViipuri-sivustolta osoitteesta: https://virtuaaliviipuri.fi/fi/block/40/plot/42

Categories: Ajankohtaista