Elokuvaohjaaja Seppo Huunonen (s. 19.4. 1939) kuoli 25. helmikuuta. Huunonen oli syntyisin Uuraasta, joka oli liitetty Johanneksen kunnasta Viipurin kaupunkiin vuonna 1932. Hän vaali vuosikymmenten saatossa monin tavoin karjalaisen kotiseutunsa kulttuuria.


Huunonen toimi 1980-luvulla esimerkiksi Kalevalaisen Kulttuurin Liiton puheenjohtajana. Hän oli ohjaajana mukana järjestämässä Kalevalan ensimmäistä täysimittaista dramatisointia ja käynnisti Nurmeksessa suomalais-ugrilaisen kulttuurifestivaalin, Bomban juhlaviikot.


Kalevalaisuuden ohessa Huunonen vaali ajatusta rannikko- ja saaristokarjalaisen kulttuurin elvyttämisestä. Hän puhui Viipurin läänin rannikosta ja saaristosta 1980-luvun alusta lähtien johdonmukaisesti Merikarjalana ja järjesti useita seminaareja alueen omaleimaisen kulttuurin tunnetuksi tekemiseksi.
Seppo Huunonen teki viime vuosina yhteistyötä myös VSKS:n kanssa. Hän esimerkiksi ideoi seuran verkkotoimituksen kanssa Wiipuri.fi-sivustolle avattua Merikarjala-teemakokonaisuutta. Sivustolla on julkaistu Huunosen Merikarjala-aiheinen haastattelu, esitelmä Merikarjala-hankkeen vaiheista sekä Uuraalaiset ry:n tuottama lyhytelokuva ”Uuras, Viipurin portti maailman merille”. Niin ikään Huunosen ajatuksista jalostui täysimittaista tieteellistä tutkimusta, jota on julkaistu Pekka Suutarin toimittamassa VSKS:n toimitteessa 24 ”Merikarjala: Suomenlahden rannikon kulttuurinen kohtauspaikka”. Seuramme on kiitollinen hedelmällisestä yhteistyöstä.


VSKS kunnioittaa Seppo Huunosen muistoa ja ottaa osaa hänen läheistensä suruun.

Categories: Ajankohtaista