Seuraava Viipuri-tutkimuksen päivä järjestetään torstaina 8.9.2022 klo 12–17 Tieteiden talolla, Sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki). Seminaarissa julkistetaan samanniminen VSKS:n toimite 24 sekä Wiipuri.fi-sivuston Merikarjala-aiheinen teemakokonaisuus. Tilaisuus on maksuton ja avoin yleisölle.

Merikarjala tarkoittaa Karjalankannaksen ja Kymenlaakson rannikkoalueita sekä Suomenlahden ulkosaaria. Seutu on ollut kautta aikain läpikulkumaata, jonka kautta Suomen aluetta on asutettu ja jonka kautta uusia kulttuurivaikutteita on kulkeutunut Karjalaan ja Suomeen. Sen keskus on ollut kosmopoliittinen kaupan ja kulttuurin kaupunki Viipuri. Merikarjalan alueellista kokonaisuutta hahmottamalla avautuu uudenlaisia näkökulmia karjalaisuuteen sekä Suomenlahden itäosan rannikko- ja saaristoalueen mono- ja monikulttuurisuuteen, talouselämään ja historiaan.  

XIII Viipuri-tutkimuksen päivän esitelmät valottavat merikarjalaista arkipäivää ja elämänmuotoa. Tapahtumassa julkaistaan kulttuurintutkimuksen professori Pekka Suutarin kokoama ja toimittama VSKS:n toimite 24, Merikarjala – Suomenlahden rannikon kulttuurinen kohtauspaikka. Kokoelman artikkelit kertovat seudun arkipäivän historiasta, kaupankäynnistä, merenkulusta ja lastaustyöstä, Venäjä-yhteyksistä, naisten järjestötoiminnasta ja musiikkielämästä. Yhdessä tutkimuspäivän esitelmien kanssa teos rakentaa kokonaiskuvaa Merikarjalan ylirajaisen kulttuurin merkityksestä osana Karjalaa, Suomea ja Itämeren aluetta.  

Ohjelma:

12.00 Tutkimuspäivän avaus: VSKS:n esimies, dosentti Anu Koskivirta-Karonen  

12.05 Professori Pekka Suutari, Itä-Suomen yliopisto:
Merikarjala – Suomenlahden rannikon kulttuurinen kohtauspaikka -teoksen julkistaminen

Osio I (klo 12.15–13.40):
Professori Maria Lähteenmäki: Terijoen rajaseudun rauhaton rannikko

Professori emeritus Yrjö Kaukiainen: Itäinen Suomenlahti: monikulttuurinen sisämeri

Kommenttipuheenvuoro: Professori emeritus Markku Löytönen

13.40 Kahvitauko

Osio II (klo 14.10–15.30)
FT Pirkko Kanervo: Sisällissota jälkivaiheineen vaikutti pitkään suomalaiseen yhteiskuntaan

KTM, väitöskirjatutkija Hannu Rastas: Linna meren rannalla – Nobel-suku Johanneksen Kirjolassa 1894–1944

Kommenttipuheenvuoro: VSKS:n kunniaesimies, dosentti Pentti Paavolainen

15.30 Jaloittelutauko

Osio III (klo 15.45–17.00)

Professori Riho Grünthal: Kielellinen Merikarjala

Puheenvuoro, elokuvaohjaaja Seppo Huunonen: Merikarjala – ajatuksesta hankkeeksi 

Wiipuri.fi-portaaliosion julkistus ja tilaisuuden päättäminen: verkkopäätoimittaja Iisa Aaltonen ja verkkotoimittaja Lauri Hemmilä

Tilaisuus on maksuton ja avoin yleisölle, kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Päivän esitelmistä julkaistaan myöhemmin tallenteet seuran verkkosivuilla.

Tilaisuuden järjestää Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura. VSKS on Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) jäsen. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan VSKS:n verkkosivuilla.

Lisätietoja tapahtumasta antavat VSKS:n sihteeri-tiedottaja, vsks.sihteeri@gmail.com, sekä VSKS:n esimies Anu Koskivirta-Karonen, koskivirta.anu@gmail.com, 040-5445 889, sekä toimitteen 24 osalta professori Pekka Suutari, pekka.suutari@uef.fi.

Viipuri-tutkimuksen päivä on VSKS:n järjestämä vuotuinen yleisötapahtuma, jossa asiantuntijat esitelmöivät muuttuvan teeman mukaisesta ajankohtaisesta aiheesta. Päivä on suunnattu tutkijoille ja asian harrastajille. Tarkoitus on pitää yllä tieteellistä foorumia uuden sukupolven tutkimustoiminnalle, joka kohdistuu Viipuriin, sen kulttuuri-, sosiaali-, hallinto- ja taloushistoriaan, taiteisiin, kirjallisuuteen, kansainvälisiin verkostoihin ja muihin kaupunkitutkimuksen eri osa-alueisiin.

Categories: Ajankohtaista