Kulttuurihistorioitsija Jukka Sarjalan teos Turun romantiikka – Turun romantiikka: aatteita, lukuvimmaa ja yhteistoimintaa 1810-luvun Suomessa kertoo Turun akatemian ylioppilaiden ja nuorten maistereiden aatteellis-kirjallisesta toiminnasta. Monet tämän varhaisromanttisen liikehdinnän keskushenkilöistä, kuten historioitsija, sanomalehtimies ja kirjailija A. I. Arwidsson, kieli- ja kansatieteilijä A. J. Sjögren ja kansanrunouden kerääjä ja suomen kielen opettaja C. A. Gottlund, olivat Viipurilaisen osakunnan jäseniä.

Viipurin romantiikaksi on puolestaan nimetty Viipurin lukion piirin henkistä ja kirjallista liikehdintää, joka alkoi muutama vuosi ennen Suomen sotaa (1808-1809) ja hiipui muutama vuosi Viipurin läänin Suomen suuriruhtinaskuntaan yhdistämisen (1812) jälkeen. Sarjalan teoksesta kirjoittamassaan luotauksessa Anu Koskivirta käy läpi myös Turun romantiikan ja Viipurin romantiikan välittäjähahmoja. Teksti on julkaistu J@rgonia-verkkojulkaisussa ja se löytyy oheisen linkin kautta: http://jargonia.fi/…/4_J@rgonia_38_syvaluotaus… 

Categories: Ajankohtaista