Vuoden 2021 Tietokirjailijapalkinnot saivat Suvi Ahola, Anu Kantola, Lasse Kosonen, Pentti Paavolainen ja Jussi Pekkarinen. Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät palkinnot jaettiin Helsingin Kirjamessuilla 30.10.2021. Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Lisätietoja tietokirjapalkinnoista.

Pentti Paavolaisen palkintoperustelut olivat seuraavat:
Emeritusprofessori Pentti Paavolainen on maamme johtavia teatterihistorioitsijoita. Hän on toiminut teatterin- ja taiteentutkimuksen professorina Teatterikorkeakoulussa sekä vierailevana professorina Malmön Teatterikorkeakoulussa. Hän on arvostettu opettaja ja asiantuntija myös akateemisen maailman ulkopuolella. Teatterintutkimuksen lisäksi Paavolainen on tutkinut monipuolisesti Viipurin kulttuurihistoriaa.


Väitöskirjassaan Teatteri ja suuri muutto (1992) Paavolainen tutki teattereiden ohjelmistoja ja 1960-luvun Suomen henkistä maisemaa. Monografiassa Turkan pitkä juoksu (Gaudeamus, 1987) hän perehtyi Jouko Turkan ohjauksiin ennen tämän siirtymistä Teatterikorkeakouluun. Paavolaisen kirjallisen uran ehdoton huipennus on laaja ja perusteellinen elämäkerta Suomalaisen Teatterin perustajasta Kaarlo Bergbomista. Teos ilmestyi kolmessa osassa: Nuori Bergbom (Teatterikorkeakoulu, 2013), Arkadian arki (2016) ja Kriisit ja kaipuu (2018). Kaikkiaan yli 2000-sivuinen elämäkerta on mittaamattoman arvokas teos niin nykyisille kuin tuleville tutkijoille, opiskelijoille ja kaikille suomalaisen teatterin historiasta kiinnostuneille lukijoille. Paavolainen on antanut arvokkaan panoksen myös Aleksis Kiven tuotannon uusimpaan tutkimukseen.


Pentti Paavolainen on tallentanut teoksiinsa merkittävällä tavalla suomalaista kulttuuri- ja teatterihistoriaa. Hän suhtautuu intohimoisesti siihen työhön, johon hän kulloinkin ryhtyy, ja hän kirjoittaa niin innostavasti, että teokset tempaavat lukijan mukaansa helposti.

Categories: Ajankohtaista