Arkkitehti Uno Ullberg (1879­–1942) teki merkittävimmän osan urastaan Viipurissa, jossa hänen keskeiset työnsä leimaavat yhä kaupunkikuvaa ja ovat aktiivisten suojelutoimien kohteena. Vähemmän tunnettua on, miten ansiokkaita rakennuksia hän suunnitteli siirryttyään 1936 Helsinkiin lääkintöhallituksen arkkitehdiksi. Sairaaloiden lisäksi erityisesti Bensowin liiketalo (1938) Helsingin Erottajalla osoittaa, miten kiinnostavaksi 1930-luvun lopun nousukausi olisi voinut muodostua, jos se olisi saanut jatkua. Suomen Arkkitehtuurimuseon (MFA) näyttely Uno Ullbergista ja kesällä 2020 julkaistu Ullberg-monografia nostavat vihdoin esille Ullbergin merkityksen Suomen modernin arkkitehtuurin historiassa.

Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran (VSKS) XI tutkimuspäivän esitelmissä Ullbergin arkkitehtuuria valottaa joukko alansa eturivin tutkijoita. Esitelmät perustuvat VSKS:n ja muiden karjalaissäätiöiden sponsoroimaan Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti -teokseen (MFA), (toim. Netta Böök & Kari Immonen). Tilaisuus järjestetään yhdessä Uno Ullberg -seura ry:n kanssa.

COVID-19-epidemian takia vuoden 2020 tutkimuspäivä toteutetaan osallistujien terveyden turvaamiseksi poikkeuksellisesti videoitujen esitelmien sarjana:

Prof. emeritus Kari Immonen: Uno Ullberg, arkkitehdeista viipurilaisin

HuK Lauri Putkonen: Uno Ullberg teollisuusympäristöjen suunnittelijana

Prof. emerita Aino Niskanen: Bensow ja liikerakentamisen loisto

Prof. emeritus Simo Paavilainen: Viipurin taidemuseo oman aikansa arkkitehtuurissa

Prof. emerita Riitta Nikula: Ullberg ja suomalaisen arkkitehtuurin kaanon

Viipuri-tutkimuksen päivä on Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran järjestämä vuotuinen yleisötapahtuma, jossa asiantuntijat esitelmöivät vaihtuvasta ajankohtaisesta tutkimusteemasta. Tapahtuman tarkoituksena on pitää yllä tieteellistä foorumia uuden sukupolven tutkimustoiminnalle, jonka kohteita ovat Viipurin kulttuuri-, sosiaali-, hallinto- ja taloushistoria sekä taiteet, kirjallisuus ja verkostot sekä muut kaupunkitutkimuksen osa-alueet. Tilaisuus on suunnattu sekä tutkijoille että asian harrastajille. Vuonna 2020 tapahtuma toteutetaan poikkeuksellisesti ainoastaan verkossa.

Kuva: Viipurin-taidemuseon-sisäänkäynti-Uno-Ullberg-Museovirasto-Musketti-CC-BY-4.0.jpg


Categories: Ajankohtaista