VSKS järjesti kaksi tietoiskua Viipurin taide-elämästä 1920 ja 1930 -luvuilla teemalla Taiteen Viipuri Tieteiden talolla.

Klo 18.15–18.30 yliopistonlehtori, dosentti Johanna Laakkonen (Helsingin yliopisto): Tyhmiä neitsyitä ja pieniä joutsenia

Teatterin rinnalla ja osin sen suojissa Viipurissa kehittyi elinvoimainen tanssikulttuuri, joka on jäänyt katveeseen kaupungin taide-elämää käsittelevässä kirjallisuudessa. Viipurilaiset Alexander SaxelinMary Paischeff ja Kaarlo Eronen olivat suomalaisen baletin tienraivaajia ja toivat eurooppalaisia uutuuksia Viipurin näyttämöille.

Klo 18.30–18.45 Kirjailija, FT Anna Kortelainen: Lempi Jääskeläisen Viipuri: miten historiallinen romaani muuttuu naisviihteeksi?

Sotienvälisenä aikana kirjailija Lempi Jääskeläinen (1900–1964) kirjoitti huolelliseen taustatutkimukseen perustuvia, kiitettyjä historiallisia Viipuri-romaaneja ja edisti aktiivisesti kotikaupunkinsa historiakulttuuria. Välittömästi Jääskeläisen kuoleman jälkeen hänen tuotantonsa julistettiin naisviihteeksi ja se katosi kaanonista. Mitä ihmettä oikein tapahtui?

Tilaisuuden veti dosentti Pentti Paavolainen.

Tieteiden talon ohjelma Tieteiden yönä:
https://www.tieteidenyo.fi/ohjelma/tieteiden-talo

Koko Tieteiden yön ohjelma:
https://www.tieteidenyo.fi/

Categories: Ajankohtaista