Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, sali 104

Politiikan ja jännitteiden Viipuri 1880-1939

Ajanjakso 1880–1939 muodostaa yhden Karjalan ja sen pääkaupungin Viipurin historian kiehtovimmista kehitysvaiheista. Kun nationalismi ja sosialismi innostivat kansaa kaduille, syntyi kansalaistoimintaa, yhdistyksiä, järjestöjä, lehtiä ja puolueita, mutta tapahtui myös salamurhia ja valtiollisia mullistuksia. Keisarikunnan yhdenmukaistamispolitiikka ja siihen liittynyt oikeustaistelu koskettivat Viipuria verevästi. Niitä seurasivat ensimmäinen maailmansota, keisarikunnan rappio ja Venäjän vallankumouksellinen vuosi 1917. Keväällä 1918 Karjalan pääkaupunkia hallitsivat punaiset suomalaiset, mutta pian alkoi ”valkoisen Viipurin” aika. Sisällissodan traagisia tapahtumia ei unohdettu kaupungissa, mutta 1920- ja 30-luvulla elämä jatkui, politiikasta kiisteltiin ja vaaleja järjestettiin.

VSKS:n X tutkimuspäivän teemaksi valittu Politiikan ja jännitteiden Viipuri 1880-1939 kokoaa yhteen tällaisia jännitteisten aatteiden ja tapahtumien ketjuja. Millaisten kansainvälisten vaikutteiden tai sosiaalisten ja idänpoliittisten yhteentörmäysten tuloksena syntyivät ja kehittyivät ne poliittisen kulttuurin erityispiirteet, jotka olivat leimallisia nimenomaan Viipurille ja Karjalankannakselle? Tutkimuspäivän esitelmissä näitä teemoja valottaa joukko alansa eturivin tutkijoita. Esitelmät perustuvat VSKS:n Toimitteeseen 21, Politiikan ja jännitteiden Viipuri 1880–1939, joka julkaistaan tapahtumassa. Teosta myydään tapahtumassa 24 euron (norm. 34 euron) hintaan.

Ohjelma
10.00 Tutkimuspäivän avaus ja Politiikan ja jännitteiden Viipuri -teoksen julkistaminen: VSKS:n esimies, dos. Pentti Paavolainen
10.15 Dos. Antti Kujala: Viipurin työväenliike 1800-luvun lopulta vuoteen 1939
Keskustelu

11.00 Prof. Vesa Vares: Porvarillinen ja demokraattinen maakunta: Viipurin läänin porvarilliset puolueet 1907–1939
Keskustelu

11.45 Kahvitauko

12.15 Dos. Olli Matikainen: Jäkkäniska. J. A. Lyly (1856–1903) viipurilaisena lehtimiehenä ja paikallispoliitikkona
12.45 Dos. Anu Koskivirta: Viipurin virkakunnan vaihtaminen toisella venäläistämiskaudella: sanomalehtien ja pilapiirrosten tulkintoja
Keskustelu

Lyhyt tauko

13.40 FT Aapo Roselius: Hurmoksen vuosi – Viipuri 1918–1919
14.10 FT Aleksi Mainio: ”Valkobandiitit” – emigranttien taistelujärjestöt ja Viipuri 1918–1928

Keskustelu, yhteenveto ja tapahtuman päättäminen, moderaattorina prof. Petri Karonen

Tilaisuus on maksuton ja avoin yleisölle, kahvitarjoilu. Tervetuloa!

Categories: Ajankohtaista

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *